Biblioteca Comunală Rimetea

 

 

Comuna Rimetea este formată din două sate:Rimetea și Colțești.

La Rimetea se remarcă arhitectura impunătoare, casele sunt construite din piatră și cărămidă, acoperite cu țiglă.

În frumosul centru civic se află o clădire proeminentă cu etaj, Primaria Comunei Rimetea, la al cărui etaj se află Biblioteca Comunei Rimetea.

Biblioteca ocupă patru încăperi, în prima sală este o expoziție permanentă cu cărțile scriitorilor din județul Alba.

În a doua sală, așezate pe rafturi în mod sistematic – alfabetic, sunt dicționare, economie, drept, învățământ, matematică, chimie, fizică, medicină, istoria României, istoria universală, sport, muzică, religie, etc.

A treia sală este cea mai mare, pe rafturile din această sală sunt așezate edițiile în limba română (separat literatura română și separat literatura universala).

În a patra cameră sunt așezate edițiile în limba maghiară (separat literatura maghiară și separat literatura universala).

Fondul inițial a bibliotecii s-a organizat în anul 1962, cu 4754 de volume, cu ajutorul Bibliotecii Raionale Turda.

În prezent biblioteca are un fond de carte de 13031volume.

 

Muzeul Etnografic

 

Pentru turiști, cel mai valoros obiectiv de vizitat este Muzeul Etnografic foarte bogat și apreciat.

Muzeul recunoscut de toți specialiști este desfășurat în cele cinci încăperi de la etajul Primăriei. În prima încăpere sunt prezentate obiectele și uneltele folosite, în topitorii și în prelucrarea fierului precum și în semifabricatul de bază „pita de fier” produsul cuptoarelor de topire. Tot aici, lângă intrare, se vede ca o curiozitate, o tablă de avertizare, că sensul circulației căruțelor este pe stânga. În sala următoare sunt prezentate produsele de fierărie, foarte diversificate, de uz gospodăresc și de uz casnic.În al treilea încăpere se găsesc obiecte din ceramică, unelte de prelucrare a lânii și a cânepei, unelte de cizmărie etc. În a patra încăpere sunt expuse elemente de interior ale locuințelor din secolele trecute: mobile pictate, obiecte decorative și artizanale.În ultima sală se pot vedea obiectele cele mai de seamă ale muzeului și anume elementele portului local așezat în vitrine, sistematizate după sex și după vârste.

Bineînțeles că portul cel mai frumos și cel mai împodobit este cel al miresei, care este considerat ca unul din cele mai frumoase dintre porturile populare maghiare. Din păcate, astăzi portul acesta nu mai este viu, nu se mai confecționează, ca în alte regiuni. Puținele exemplare pe care le mai au localnici sunt îmbrăcate numai în ocazii deosebite, mai ales la unele sărbători religioase.

  Biblioteca (24,5 KiB, 435 hits)

  Muzeu (14,7 KiB, 415 hits)