PRIMARIA COMUNEI RIMETEA

Judetul Alba

SARBATORI LOCALE

Programul manifestarilor culturale pe anul 2008

01 Martie  - Farsang

    Farsangul este o traditie populara maghiara cu data mobila care are loc la Lasata Secului de Paste. Inmormantarea Farsangului la Rimetea inseamna sfarsitul balurilor din timpul Farsangului, a distractiei precum si a iernii si inceputul primaverii, invierea timpului anual.
    In organizarea Inmormantarea Fagasului pot partcipa doar baieti. Cu trei patru saptamani inainte de Inmormantarea Farsagului baieti imbracati in haiduci si costume populare si masti strabat ulitele satului devenite un timp in care dezechilibrul se instaleaza si toate regului sunt incalcate.
    Inmormantarea Fagasului semana mai mult cu un alai de nuntasi, care este condus de muzicanti, preot, cantor, mire, mireasa. Ei sunt urmati de "perechi" imbracati in port popular si diferite masti, urmeaza caruta trasa de magar, carand un sicriu in care simbolic se afla inchisa iarna. Dupa caruta vin doua fete batrane care nu s-au maritat in anul ce a trecut tragand dupa ele o radacina de copac, simbolizand lipsa lor de fertilitate. Celelalte masti participante sunt gazlii, hidoase, ele infatisand draci, petitori, clovni, fete de rromi, jidani. Mascatii adopta comportamjente pe care in alte imprejurari societatea le-ar amenda.
    Adaptarea obiceiului la nou se face prin satirizarea unor elemente actuale privind cu umor aspecte tragice ale vietii. Zarva, galagia pe care o fac, gesturile libere sau violente au rostul de a alunga tot ceea ce inseamna necuratenie si chiar anotimpul rece, similar mortii temporare a naturii, intunericului.
    Adunarea alaiului la sipotul naturii, unde are loc trecerea in revista a necazurilor si bucuriilor anului trecut si dorintele invocate pentru noul an, dar mai alesdistrugerea prin lovituri de bata a sicriului, sunt moduri de alungare a duhurilor rele si a tor ceea ce nu este curat, in scopul puritatii si a renasterii generale.

25 - 27 Aprilie - Zilele satului Coltesti

    Vor fi invitate delegatiile localitatilor infratite.
    Cu aceasta ocazie vor primi invitatii toti fii satului si persoanele care au contribuit la dezvoltarea social-economica a satului.

27-28 Septembrie - Zilele satului Rimetea


    Vor fi invitati delegatiile localitatilor infratite:
  • Sectorul V din Budapesta,
  • Csomor, tapiogyorgye,
  • Ulles,
  • Bocsa.