PRIMARIA COMUNEI RIMETEA

Judetul Alba

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Rimetea cuprinde un numar de doua sate: resedinta de comuna Rimetea si satul apartinator Coltesti.
    Resedinta de comuna Rimetea, cunoscuta si sub denumirea de Trascau (limba romana), Torocko (limba maghiara) si Eisenmarkt, Eisenburg (limba germana) este atestata inca din anul 1257-1272 sub numele de Toroczko. In anul 1289 este pomenit castrum Turusco, pentru ca la 1291 sa apara intr-un documentar controversat mentiunea de libera villa Turulzko, denumire ce ar fi atestat statutul de oameni liberi al locuitorilor.
    Acest caracter poate fi confirmat de mentionarea in 1470 a oppodum Thorozco si in 1493 a oppidum Trosko, in timp ce la 1666 se vorbeste de Thoroczko varos (oras).
    Denumirea actuala de Rimetea este contemporana.
    Satul apartinator Coltesti (Sangiorgiul Trascaului in limba romana sau Torockoszentgyorgy in limba maghiara) este pomenita inca la 1332 cand este mentionat un sacerdos de Sancto Georgio, iar la 1461 se vorbeste de Zent Geurg Siculorum.
    Si in acest caz denumirea actuala a localitatii este contemporana.
    Comuna Rimetea este situata la 46 grade 25 minute latitudine nordica si longitudine estica in partea nordica a judetului Alba intr-un mic bazinet depresionar respectiv depresiunea Trascaului, strabatuta de la sud la nord de cursul vaii Rimetea.
    Comuna se invecineaza in vest cu comunele Posaga si Ocolis, in sud cu comuna Livezile, in est cu comuna Miraslau si in nord de cursul vaii Rimetea.
    Comuna se invecineaza in vest cu comunele Posaga si Ocolis, in sud cu comuna Livezile, in est cu comuna Miraslau si in nord - est si nord cu judetul Cluj.
    Din puct de vedere geografic, localitatea se afla in nordul Depresiunii Trascaului. Inconjurata de masive montane care domina cu 500 - 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoresti, ea se individualizeaza ca o arie depresionara tipica si unitara sub raport morfologic si fizico-geografic. Depresiunea are o forma elipsoidala, alungita pe directia nord-sud pe o distanta de 11 km, in timp ce latimea maxima este de 4 km. Unul din punctele cele mai joase ale depresiunii (430 metri) este situat la nord, la intrarea vaii in defileu, zona fiind una din zonele cu altitudinile cele mai coborate.
    Vatra depresiune are o altitudine de circa 500 de metri, mai ridicata in partea centrala, ceea ce reprezinta cumpana de ape dintre bazinul Ariesului si Aiudului.
    Masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai impadurite in partea vestica Vf. Cornului (1238 metri), Ardascheia (1250 metri), Dealul Baiesilor (1010 metri) si mai golase in est unde domina Piatra Secuiului (1128) si apoi Tarsa (999 metri).
    Depresiunea Trascaului este o unitate bine conturata cu aspecte geografice distincte care o scot in evidenta fata de regiunile vecine. Fiind inconjurata de masive calcaroase terminate spre zona depresionara printr-o serie de abrupturi cum ar fi Coltii Trascaului in nord, masivul Bedeleu la sud, limitele depresiunii sunt deosebit de clare.
    Coltii Trascaului (1128 m), masiv care se inscrie in peisaj cu multa personalitate, dominand cu peste 600 m depresiunea. In Colti se gasesc 10 - 12 pesteri care sunt situate in partea superioara a abruptului.
    Teritoriul administrativ al comunei are o suprafata de 5737 ha, ceea ce reprezinta 0.9 % din suprafata judetului Alba.
    Rimetea se afla la o distanta de 56 km de municipiul Alba Iulia, resedinta judetului si 25 km de Aiud, orasul cel mai apropiat. Satul Coltesti se afla la 3 km de centrul de comuna.
    Comuna Rimetea este legata de reteaua de drumuri nationale prin drumul judetean DJ 107 M, care porneste de la limita judetului Cluj, unde este legat prin alt drum judetean DN 75 si care debuseaza in DN 1A (E 60 A) pe teritoriul municipiului Aiud. Drumul judetean traverseaza cele doua localitati ale comunei: resedinta de comuna Rimetea si satul apartinator Coltesti.
    Acest drum judetean ce traverseaza in lung depresiunea Trascaului si de-a lungul caruia sunt situate aproape toate localitatile celor doua comune Rimetea si Livezile, precum si toate obiectivele naturale sau antropine cu potential turistic, constituie scheletul pe baza caruia se poate construi strategia de dezvoltare durabila a unui teritoriu intercomunal cu functiuni complexe si complemntare, in folosul ambelor comune.
    Comuna Rimetea nu dispune de transport feroviar, cea mai apropiata gara de cale ferata fiind cea de la Aiud.
    In comuna Rimetea sunt Unitati de cult dupa cum urmeaza:
  • Biserica Unitariana cu un numar de 994 enoriasi
  • Biserica Ortodoxa cu un numar de 150 de enoriasi
  • Biserica Romano - catolica cu un numar de 29 de enoriasi iar diferenta pana la 1219 persoane se gasesc la alte rituri